16 October 2010

Central Regional Hospital Design

In studio we were asked to help redesign the Central Regional Hospital located in Butner, NC. This hospital is a psychiatric hospital where they have some long term, and some short term patients.  Our main focus in the facility were 3 specific patient care units, the children's pcu, and adolescent male and female pcu's. After visiting the site, I understood better what the clients needed.  The space before redesigning it was very cold; only having cmu walls and plain white floors.  The environment of the hospital isn't very warm at all, it doesn't encourage the patients to get better, and to grow but it actually may be hindering this growth. Images of one of the PCU's:
Nurse stationActivity room view from nurse station
Activity Room
Visitor Room
Visitor Room

 I developed the concept of nesting, which would make for a much more warmer atmosphere, comforting, and an atmosphere encouraging growth, development, and change.  To go along with my concept I wanted to use a lot of wood, and wood paneling, as well as to bring the outside in I decided to have greenwall installations to add variations of texture throughout the space.

Each of the PCU's will have the same layout and furniture within the space.  The difference between all of the PCUs would be the color schemes, which will also help the clients with way finding.  


Female Adolescent PCU:
Individual Bedroom
Detail of Activity Room Nook & Greenwall Installation
Activity Room


Male Adolescent PCU:
Visitation Room
Nurse Station
Activity Room

Children Adolescent PCU:

Elevation of Activity Room
Visitation Room
Entrance to Activity Room
Activity Room view from nurse station

1 comment:

Daniel said...

Your draft is certainly more lively to look at compared to the original look of the office. But I don't quite agree with how you limited the windows of the rooms. It made the room more tight and solid.

Daniel Todman